Roxana Șunică

Marketing Director Recolamp

De ce să votez?

Da, e o întrebare la care m-am gândit.

Și am decis că răspunsul meu este: "Pentru că trebuie!".

Mult timp, când am privit în jur, am văzut doar oameni politici cu valori total diferite de ale mele. Am văzut abuzuri, încălcări flagrante de legislație, situații și decizii politice care frizau ridicolul, care îi făceau pe Kafka și Eugen Ionesco să nu mai pară atât de inspirați și creativi. Am văzut mașini parcate pe câte două locuri în parcări aglomerate sau pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități. Am văzut șoferi fumători care aruncau cu nonșalanță chiștocul de țigară pe geam. Am văzut mult tupeu, proastă creștere și lipsă de empatie.

Apoi, am început să-i remarc și pe cei deranjați de cele exprimate mai sus și câte multe altele din același registru. Am văzut și oameni dispuși să reacționeze, să sancționeze aceste comportamente.

Habar nu am câți din aceștia sunt în România. Aud mereu că sunt o minoritate și că "votul lor nu contează" în marea economie a alegerilor, iar opțiunile lor vor fi anulate de cei mulți. Așa să fie?

 

Fapt: rezultatul alegerilor prezidențiale din 2014, dincolo de numele câștigătorului sau înfrântului, au produs o surpriză și pentru că în turul al doilea s-au prezentat la urne cu peste 10% mai mulți alegători decât votaseră în turul întâi. Cam tot 10% a fost și diferența dintre cei doi candidați.

Votez pentru că nu vreau să-mi mai cultiv acest "cult al personalității" în care îi desconsiderăm pe mulți din jurul nostru și care ne face să credem că suntem doar câțiva aleși, speciali, deștepți, frumoși și educați. Sper că, totuși, suntem mulți, contăm și trebuie să contribuim.